Video’s editen met Canva

Videoblog

Gebruik Canva voor het editen van je video’s

In het handige ontwerp platform van Canva kan je niet alleen hele mooie posts, banners, werkbladen, gifjes, maar sinds een half jaar kun je ook video’s bewerken en in deze blog en de video hieronder ga ik je stap voor stap laten zien hoe het precies werkt. Het is heel simpel in gebruik en het editen van video’s wordt nog makkelijker en sneller.

Formaat

Voordat je een überhaupt jouw video gaat bewerken, is het belangrijk om te bedenken waar je uiteindelijk de video gaat delen. Een video voor Facebook heeft een namelijk ander formaat dan bijvoorbeeld een video op YouTube.

Video

Klik op een ontwerp en selecteer sjablonen of templates om te gebruiken als begin voor je eigen video.

Een andere optie is om je video te uploaden in Canva door te klikken op Video’s en je eigen video te uploaden. Je ziet dat de video lang uitgerekt is en het is mogelijk om de video in- of uit te zoomen. Inzoomen kan heel erg handig zijn als er een klein stukje is waar je aan wilt werken en uitzoomen is handig om het grotere geheel te zien.

Knippen, splitsen en inkorten

Je kunt stukjes eruit knippen als je je verspreekt bijvoorbeeld. Klik op Play en gebruik de pijl met een streepje zodat er een handje tevoorschijn komt. Dat kan je bewegen naar het stuk waar je wilt knippen.

Verschuif je de muis verder naar beneden en klik rechter muisknop, dan kan je de video opsplitsen in 2 delen. Eventueel kan je dan een gesplitst deel, verwijderen. Een andere mogelijkheid om iets te deleten is met de delete knop op je toetsenbord.

Als je met de muis over de video heengaat, verschijnen er pijltjes die je kunt bewegen om de video in te korten. Als je dit nog wat preciezer zou willen doen, dan kan je eerst even inzoomen.

Maak je video extra interessant en afwisselend

Extra beeld- en videomateriaal waarmee je een video interessant houdt voor de kijker, wordt B-roll genoemd. Je kunt afbeeldingen en extra video’s aan je video toevoegen. Deze afbeelding of video zie je extra in beeld door de hele video heen. Door je video te splitsen kun je de afbeelding of extra video ook alleen tijdens een bepaald fragment in je video laten verschijnen.  

Je kunt de B-roll ook animeren en aanpassen met diverse opties: snelheid, richting etc. De snelheid van de animatie is een pro (en dus betaalde) optie in Canva.

Tekst, transities en muziek

Uiteraard kan je ook tekst toevoegen aan je video. Kies een lettertype en kleur uit de opties. Sleep de tekst naar de plaats waar je die wilt hebben. Je kunt ook bepalen hoe lang je de tekst in beeld wil hebben.

Transities oftewel overgangen aan video’s van een fragment naar een ander fragment kan je ook toevoegen.

Een andere leuke optie is audio of muziek toevoegen. Bij de optie Audio krijg je een bibliotheek met verschillende nummers. Sommige nummers zijn betaald vanwege de Canva pro optie. Je kunt ook de zoekoptie gebruiken om op bepaalde thema’s te zoeken. Er verschijnt een balk die je kunt verschuiven en inkorten. Ook het volume is aan te passen. Er zijn nog diverse extra audio effecten: het volume steeds iets harder of juist tegen het einde wat zachter.

Downloaden

Als je tevreden bent met het eindresultaat, kun je de video downloaden. Dat doe je door te klikken op Delen en dan te kiezen voor Downloaden. Kies voor MP4 video, want het is uiteindelijk een video. Je download het en dan heb je dus je video klaar.

De video edit functionaliteit is dus volop nog in ontwikkeling, dus er zullen echt nog wel de nodige dingen bijkomen. Er zijn zowel pro opties als gratis opties. Nu je hebt gezien hoe simpel het is om video’s te bewerken in de Canva video editor ben ik ontzettend benieuwd: ga je hier gebruik van maken? En zo ja, laat dan even weten hieronder in de reacties: wat voor soort video’s ga jij creëren?

Klaar voor een volgende stap?

Je kan ook de handige uitlegvideo bekijken. En als je nog meer handige video tips en tricks kan gebruiken, download dan ook mijn geheel gratis Video Starterskit.

Meer tips & leerzame informatie over video?

Volg me op YouTube

YouTube & Video
VIP dag

Wil jij nog meer groeien met jouw bedrijf en daarbij video en YouTube strategisch inzetten?

Boek dan nu een VIP dag om samen met mij aan jouw business, strategie, planning en YouTube video's te werken.

YouTube 5-daagse

Schrijf je in voor de volgende YouTube daagse en leer in 5 dagen hoe jij een professioneel YouTube kanaal kan neerzetten.