Hoe maak je een schermopname?

Maak zelf je schermopname

Hoe maak je een schermopname?

In deze blog kan je precies lezen hoe je op een makkelijke manier een schermopname op een laptop (Macbook en Windows.) 

Video’s bekijken om iets te leren, wie zien het steeds vaker gebeuren. Het is zo veel makkelijker om naar een voorbeeld te kijken en te kijken hoe iemand het voor doet en dan dat voorbeeld te volgen. Voor jou kan het heel erg interessant zijn als je bijvoorbeeld een online cursus wilt maken en je wilt een handige video daaraan toevoegen met een schermopname of je wilt een handige instructie video maken. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

De makkelijke manier om een schermopname te maken

De makkelijkste mogelijkheid om een schermopname te maken op een Windows laptop of computer is
door het volgende te doen: op je toetsenbord zit een knopje, het windows (plaatje) knopje en als je dat aanklikt in
combinatie met G, dus tegelijkertijd. Dan zie je dat een scherm in beeld verschijnt en als je dan klikt op de optie
capture one heb je een aantal dingen die je kan doen.

Als eerste kan je gewoon een screenshot maken, dus ook goed om te weten maar er is dus ook de optie om een schermopname te maken.

Schermopname op een Macbook?

Op een Macbook werkt het net even anders. Daar doe je het met shift command + 5. Dit houd je tegelijkertijd in en dan verschijnt er onderin een klein scherm in beeld en daar heb je de mogelijkheid om een screenshot te maken, maar je hebt ook de mogelijkheid om het scherm op te nemen.

Andere mogelijkheden om een schermopname mee te maken.

De eerste die ik wil uitleggen is de applicatie Zoom. Misschien ben je al bekend mee of is het compleet nieuw, maar Zoom wordt vaak ingezet om online meetings in te plannen. Je kan daar dan met meerdere mensen aan deelnemen.

Als je nog geen account hebt dan raad ik je aan om naar de website van Zoom te gaan (plaatje). Dat is www.zoom.us en daar moet je je aanmelden (sign up) om een gratis account aan te maken.

Als je een account hebt, kan je gewoon inloggen en dan ga je vervolgens naar rechtsbovenin (plaatje) waar je de optie ziet host a meeting met een submenu met een aantal andere opties daaronder zoals Screen share only, with video on, with video off.

In dit geval ga ik kiezen voor de screenshare only, want ik wil alleen mijn scherm laten zien. Zoom geeft je dan de mogelijkheid om aan te geven welk scherm je wilt delen en wat je dus precies wilt delen in de opname die je maakt.  Ik maak dus een keuze voor het gewenste scherm en moet dan een paar seconden wachten en dan ben ik dus in het programma. Bovenin het scherm staat er dan  een balk (foto) met wat mogelijkheden. Een van die
mogelijkheden is om audio aan te klikken en dat betekent dat je nu ook te horen bent in de opname.
En als laatste stap, let erop dat je jezelf ook unmute.

Als ik de opname wil starten, ga ik naar de rechterkant, naar more met drie stipjes mooi en klik dan op record.

Een andere tool die je kan gebruiken om opnames te maken is Screencast-o-Matic. Je kunt hiermee ook opnames maken en je hebt nog meer functionaliteit. Op de website van website: www.screencast-o-matic.com
kun je je aanmelden voor deze applicatie. Dat doe je aan de rechterkant op de homepagina (plaatje).
Je kunt je aanmelden voor een gratis account en kan  eventueel ook kiezen voor een betaalde account met
meer opties, zoals het editen van filmpjes.  Ik raad je aan om gewoon te starten met
een gratis account.

Als je een account hebt aangemaakt en hebt ingelogd,  dan zie je op het scherm rechtsbovenin launch recorder.
De recorder wordt geopend en je kan aangeven wel scherm en welk deel van het scherm je wilt opnemen.

Ben je klaar met de opname? Dan kan je het bestand downloaden en in een editor bewerken. Of als je het betaalde pakket hebt (het Deluxe pakket), kun je de opname in de video editor van Screencast-o-Matic zelf bewerken.

Dit waren een aantal mogelijkheden om een schermopname te maken op een rijtje. Bekijk hieronder de video om de tips nog een keer op een rij te zien….

Ik ben ook benieuwd, welk programma gebruik jij? Laat het hieronder even weten.

Idelma del Mar

>