Schermopname maken met Canva

Videoblog

De toegevoegde waarde van schermopnames

Als je zelf video’s wilt maken, maar je hoeft zelf niet echt in beeld, zijn er verschillende manieren om een schermopname te maken. Zo maak je toch waardevolle video’s en zorg je voor veel interessantere video’s dan wanneer je alleen iemand hoort en ziet uitleggen. In deze blog en video, laat ik je zien hoe je een schermopname maakt in het programma Canva. Dit is een gratis feature en erg veelzijdig in gebruik dus lees en kijk gauw mee!

Een schermopname is een leuke manier om jouw video waardevoller en interessanter te maken voor de kijker omdat je het hele proces laat zien. Tegelijkertijd kan de kijker meeklikken waardoor de video veel waardevoller wordt dan een algemene video.

Maak een schermopname in Canva

De functionaliteit van Canva om een schermopname te maken is voor nu alleen beschikbaar op een desktopversie en werkt het beste in Chrome. In de toekomst zal dit waarschijnlijk nog wel verder uitgebreid worden voor mobiele apparaten. Een schermopname in Canva kan je zowel met je gratis als betaalde account maken.

Kies uit het startscherm een ontwerp. Via het menu Uploads krijg je de optie Jezelf Opnemen. Je ziet vervolgens jezelf in beeld verschijnen maar er zijn verschillende opties om alleen jezelf, jezelf EN je scherm of alleen je scherm in beeld te laten zien. Dat is afhankelijk van welke opties je ziet.

Als je klikt op Scherm (of soms heet het Scherm Delen), dan kies je daarna welk beeldscherm je wilt delen. Ga dan terug naar Canva en daar zie je jouw scherm in beeld.

Als de camera nog aan staat en je ziet jezelf ook in beeld, kan je dat verslepen naar de plaats waar je jezelf in beeld wilt zien. Wil je dat uitzetten, klik dan op Scherm of selecteer Geen camera.

Start de opname

Het opnemen is nu nog niet gestart. Daarvoor klik je op Opnemen. Na het aftellen wat Canva automatisch doet, start de opname daadwerkelijk.

Je kunt de opname tussendoor pauzeren, klik dan op de pauze knop. Mocht je niet tevreden zijn, verwijder de opname dan en begin opnieuw.

Zit je opname erop? Klik dan op Klaar en daarna bovenin op Opslaan en sluiten. Het duurt dan even voordat de video opgeslagen is. Speel vervolgens de video zelf nog eens af door op Play te klikken. Je kunt dan bekijken of je tevreden bent en eventueel verder aanpassen, aanvullen en tekst of muziek toevoegen. Hoe je dat doet, vertel ik in een andere video over die Video Editor in Canva.

Om de video te downloaden, klik je eerst op Delen en daarna 2x op Downloaden. De opname is dan beschikbaar in je Downloads op je pc en kun je vervolgens toevoegen aan je website of online cursus of op je YouTube kanaal zetten.

En dit is dus weer een hele handige functionaliteit van Canva.

Ik ben erg benieuwd: ga jij hier gebruik van maken? Laat het hieronder in de reacties even weten.

Meer tips & leerzame informatie over video?

Volg me op YouTube

YouTube & Video
VIP dag

Wil jij nog meer groeien met jouw bedrijf en daarbij video en YouTube strategisch inzetten?

Boek dan nu een VIP dag om samen met mij aan jouw business, strategie, planning en YouTube video's te werken.

YouTube Mastery

Word een YouTube master in 30 dagen.

In 7 modules leer je alle belangrijke ins and outs om video’s te maken en het meeste uit YouTube te halen.

De volgende cursus start in het najaar van 2023.