Hoe ondernemers kunnen profiteren van podcasten op YouTube

Videoblog

De toegevoegde waarde van Podcasten (Vodcasten)

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om je bereik te vergroten en nieuwe doelgroepen aan te boren. Als je een podcast hebt, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat het een geweldige manier is om je boodschap te verspreiden en een loyale groep luisteraars op te bouwen. Maar heb je ooit overwogen om je podcast ook op YouTube te plaatsen?

Als je het nog niet hebt overwogen, is dit het moment om dat te doen. YouTube biedt namelijk tal van mogelijkheden om je podcast naar een hoger niveau te tillen en een groter publiek te bereiken. In deze blogpost bespreken we de voordelen van podcasten op YouTube, wat je kunt verwachten en waar je aan moet denken als je begint.

De geschiedenis van Vodcasten

Laten we beginnen bij het begin: in 2022 kondigde YouTube aan dat het zich meer zou gaan richten op podcasting. Het platform zag namelijk dat podcasts steeds populairder werden en dat mensen steeds vaker terugkwamen om te luisteren. Dat is natuurlijk een enorme kans voor YouTube om daarop in te springen en het platform verder uit te bouwen. YouTube heeft zelfs een podcast Executive aangenomen die verantwoordelijk is voor de verdere uitrol van podcasting op het platform.

Een interessant feitje dat we ontdekten tijdens ons onderzoek naar dit onderwerp, is dat YouTube op dit moment het grootste podcastplatform is met een aandeel van meer dan 24%. Spotify staat op de tweede plaats. Het is dus duidelijk dat podcasten op YouTube een enorme kans biedt om nieuwe luisteraars te bereiken en je bereik te vergroten.

Voordelen podcasten op YouTube

Een van de voordelen van podcasting op YouTube is dat je een enorm bereik hebt. YouTube is namelijk het grootste videoplatform en de tweede grootste zoekmachine ter wereld. Daarnaast kan het algoritme van YouTube in jouw voordeel werken, want YouTube heeft een suggestiefunctie. Als YouTube merkt dat iemand graag naar podcasts luistert en jouw podcast gaat ook over ondernemerschap, dan is de kans groot dat jouw podcast wordt voorgesteld als volgende podcast om te beluisteren.

Een ander voordeel van podcasting op YouTube is dat je een community kunt opbouwen. YouTube heeft namelijk een community-tabblad waar je vragen kunt stellen aan je luisteraars en teasers kunt delen van nieuwe afleveringen of leuke foto’s van achter de schermen. Door podcasts af te wisselen met korte video’s van één minuut (shorts) kun je meer aandacht vestigen op nieuwe afleveringen en je kanaal sneller laten groeien.

Een ander voordeel van podcasting op YouTube is dat je je merk en bedrijf kunt laten groeien door een community op te bouwen. YouTube heeft bijvoorbeeld een community-tabblad waar je vragen kunt stellen aan je luisteraars en teasers van nieuwe afleveringen kunt delen, evenals leuke foto’s van achter de schermen. Bovendien kun je jouw podcast-afleveringen combineren met korte video’s van één minuut genaamd ‘shorts’. Dit kan de aandacht vestigen op nieuwe afleveringen en jouw kanaal sneller laten groeien.

Tot slot: Een ander interessant voordeel van het hosten van je podcast op YouTube is dat je hiermee andere verdienmodellen en inkomstenstromen kunt genereren. Als je bijvoorbeeld een sponsor hebt voor je podcast, kun je jouw sponsorvermelding combineren met advertenties op YouTube om nog meer inkomsten te genereren.

Waar verschijnen je podcasts dan op YouTube?

Er zijn verschillende manieren om jouw podcast te uploaden, zoals via de website youtube.com/podcast. Helaas is deze functie momenteel alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten. Je kunt echter ook je podcast op je eigen YouTube-kanaal plaatsen, waarbij je de audiovisuele content van je podcast kunt combineren met relevante visuele elementen.

Conclusie: als ondernemer biedt podcasting op YouTube veel kansen om je publiek te vergroten en nieuwe doelgroepen te bereiken. Het is het grootste videoplatform ter wereld en heeft een enorm bereik. Bovendien heeft YouTube aangekondigd dat het zich meer gaat richten op podcasts, wat betekent dat er in de toekomst nog meer nieuwe functies en mogelijkheden komen. Door jouw podcast op YouTube te hosten, kun je jouw merk laten groeien, een community opbouwen, andere verdienmodellen ontdekken en meer inkomsten genereren.

Zelf een Vodcast Starten?

Ben je klaar om je eigen vodcast te starten? Bekijk dan ook mijn training Starten met Vodcasten.

Meer tips & leerzame informatie over video?

Volg me op YouTube

YouTube & Video
VIP dag

Wil jij nog meer groeien met jouw bedrijf en daarbij video en YouTube strategisch inzetten?

Boek dan nu een VIP dag om samen met mij aan jouw business, strategie, planning en YouTube video's te werken.

YouTube 5-daagse

Schrijf je in voor de volgende YouTube daagse en leer in 5 dagen hoe jij een professioneel YouTube kanaal kan neerzetten.