Hoe maak je een youtube banner?

Videoblog

Bij een eigen YouTube kanaal hoort ook een eigen unieke YouTube banner. Hoe maak je die?

Je begint met nadenken over de kleur en stijl. Maar ook wat je er in wilt zetten qua tekst en elementen. Dit moet er goed uit zien als geheel met de juiste afmetingen voor laptop en mobiel. Hiervoor heb ik een handig template gemaakt wat je daarbij kan helpen.

In de onderstaande video leg ik het stap voor stap en op een hele makkelijke manier uit.

Gebruik Canva

Als eerste ga je naar de website canva.com. Als je nog niet bekend bent met de website Canva.com, het is een hele fijne website waarmee je allerlei mooie designs kan maken en dus ook een mooi design voor je YouTube kanaal.

Zoek op Canva.com naar YouTube channel art. Je gebruikt dan gelijk al de juiste afmetingen en vandaar kun je verder je eigen ontwerp gaan maken.

Je kunt ook allerlei templates gebruiken die al in Canva beschikbaar zijn. De meeste zijn gratis.  Maar je kunt ook je eigen foto’s uploaden, verschillende elementen toevoegen en tekst gebruiken.

Wil je ook gebruik maken van een handig template voor jouw YouTube banner?

Het juiste formaat voor je banner

Deze template laat gelijk zien hoe jouw ontwerp eruit gaat zien op verschillende soorten devices: op een mobiele telefoon is dat het donkergrijze gebied, iets breder is de tablet afmeting, helemaal breed is voor een computer of een laptop en de aller grootste is voor een tv. 

Wat vooral belangrijk is, is het donkergrijze gedeelte. YouTube heeft ook heel veel bezoekers die hun mobiele telefoons, laptops of desktops gebruiken. Dus voor die twee varianten wil je dat het er mooi en duidelijk uitziet.

Met dit template weet je precies wat de afmetingen zijn waar je je aan moet houden. Je kan dan gelijk beginnen met het ontwerpen van je banner door plaatjes en foto’s toe te voegen. Maak wel steeds gebruik maken van de vlakken en focus je op het middelste deel voor je mobiel.

Wat is belangrijk bij het maken van een banner?

Focus je op de volgende elementen:

  • herkenbaarheid: door gebruik te maken van je eigen huisstijl die je ook gebruikt op je website of andere social media kanalen. Denk aan dezelfde kleuren, hetzelfde lettertype, etc.
  • foto’s: voeg een foto toe die je ook vaak gebruikt op andere kanalen
  • tekst: als mensen naar jouw YouTube kanaal kijken, moet het duidelijk zijn waar jouw kanaal over gaat dus zorg dat je jouw hoofdthema of onderwerp in het middenkader zet. Eventueel zet je er jouw meest besproken onderwerpen in, zo lang het maar niet te veel tekst wordt
  • elementen: maak gebruik van de gratis Canva elementen 
  • frequentie: vermeld hoe vaak je iets deelt op YouTube; wekelijks, 1x keer per maand, etc. Dat is fijn voor je volgers zodat ze weten wat ze kunnen verwachten, wanneer en hoe vaak jij nieuwe content deelt
  • Call-To-Action: voeg tenslotte nog een Call-To-Action toe, dus mocht de kijker jouw content interessant vinden, verwijs dan naar een gratis weggever, bijvoorbeeld jouw e-book.

Maak het dus vooral visueel mooi en passend bij jouw eigen stijl.

Als je klaar bent, kan je je banner downloaden in verschillende formats. PNG is een goed format om de banner op je YouTube kanaal te zetten.

Wil je ook gebruik maken van een handig template voor jouw YouTube banner?

Meer tips & leerzame informatie over video?

Volg me op YouTube

YouTube & Video
VIP dag

Wil jij nog meer groeien met jouw bedrijf en daarbij video en YouTube strategisch inzetten?

Boek dan nu een VIP dag om samen met mij aan jouw business, strategie, planning en YouTube video's te werken.

YouTube 5-daagse

Schrijf je in voor de volgende YouTube daagse en leer in 5 dagen hoe jij een professioneel YouTube kanaal kan neerzetten.